Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İstenmeyen Vücut Kokusuna Sebep Olabilen 8 Besin

Bazen vücut kokunuzun farkına

Bazen vücut kokunuzun farkına varır ve neden böyle koktuğunuzu bile bilemezsiniz, değil mi?

Size bir fikir vermek için, bu yazıda ifade edeceğimiz 8 besin, hoş olmayan vücut kokusunun sebebi olabilir.

1. Domates

İngiliz bilim adamı Charles Stewart’a göre, vücut kokusu ve domates arasında bir bağlantı vardır. Domates saplarının yaydığı koku, ter kokusuna çok benzer.

Peki bu neden oluyor?

Ter gibi koktukları için, domateslerde bulunan karotenoid ve terepeni etkiler.

Dolayısıyla, yediğimiz domates miktarı ile terlemenin içerdiği gıda ürünlerine ilaveten, terleme sırasında koku ile doğrudan bir ilişki vardır.

2. Süt ürünleri

İlk bakışta pek öyle gözükmese de, Amerika Birleşik Devletleri Yerlileri ve Güneydoğu Asya’da yaşayanların büyük bir kısmı laktoza duyarlıdır, yani laktaz enzimlerinden yoksundurlar.

Dünyanın nüfusunun geri kalanı ise, laktaz enzimi eksikliği çekmeseler de, şişkinlikleri ve gazları önlemek için süt ürünlerini tüketimlerini azaltabilirler.

Süt toleransımız yoksa, içtikten sonra, terimiz lahana gibi kokar.

Metabolizmanız süt ürünlerinde bulunan lösin, izolösin ve valini sindiremiyorsa, biyolojik sıvılarınız akçaağaç şurubu benzeri bir koku alır.

Bunu fark ederseniz, laktoz-toleransınız olabilir.

3. Bazı balıklar

Bazı balık çeşitleri hoş olmayan bir vücut kokusuna neden olabilir ve yemek yaparken onlara dokunmaktan kaynaklanan bir durum da değildir. Konu bundan daha da derindir.

Balık A vitamini açısından zengindir, ancak alabalık veya ton balığı gibi bazı türler kolin (B4 vitamini) içerir. Bu vitamin doğal vücut kokumuza balık kokusunu da ekler.

Bu balıkçılığın, bazı insanların “balık kokusu sendromu” gibi bir durum geliştirmesine yol açabilecek etki olabileceği düşünülebilir: trimetilaminüri. Tedavi için özel bir diyet gerektiren bir durumdur.

4. Farklı lahana türleri

Brokoli, karnabahar ve lahana her ikisi de potasyum ve antioksidan bakımından zengindir, fakat aynı zamanda yüksek miktarda sülfür içerirler. Bu madde terleme sırasında hoş olmayan bir koku yaymanıza sebep olabilir.

Bunun nedeni, sülfürün birkaç saat sürecek vücut kokusuna neden olan farklı maddelere ayrılmasıdır. Ayrıca şişkinlik de üretebilirler.

Bunu önlemek için, sadece günlük diyetinizde yediğiniz lahana miktarını sınırlamanız gerekir.

5. Müsli

Müsli içeriğinde tahıl, kepek, fındık ve yulaf gibi gıda ürünlerini bulabiliriz.

Bunlar sindirimimize yardımcı olan yiyeceklerdir ve birçok besin içerirler. Ancak, onları fazla tüketirsek, gaz üretimini uyarabilirler.

Bunu önlemek için sıvıları harika bir fikirdir, çünkü çok fazla lif tüketmenin sebep olduğu olumsuz kokuları hoş olmayan kokular açısından azaltacaktır.

6. Sarımsak ve soğan

Sarımsak, soğan ve acı biberler, vücudun terleme ve akciğerlerden sonra ortadan kaldırdığı maddeleri toplayan tüm yiyeceklerdir.

Bu, tüm vücut ve ağızdaki kokuyu arttırır.

Tabii ki, bu yiyecekleri iş yemeklerinde ya da romantik bir akşam yemeğinde tüketmemelisiniz, çünkü sizi kötü bir nefesle bırakacaklardır.

7. Kuşkonmaz

Kuşkonmaz düşük kalorilidir ve saponin ve kumarin açısından zengindir. Sklerozlu veya peptik ülseri olan kişiler için saponin ve kumarin çok faydalıdır.

Kumarin durumunda, kardiyovasküler sistemimiz üzerinde olumlu etkileri vardır. Buna ek olarak, kuşkonmaz harika bir doğal antioksidan ve güçlü bir afrodizyaktır.

Bununla birlikte, dezavantajları da vardır.

Kuşkonmaz ter ve idrar kokusunu değiştirebilir. Kısmen, sindirim sırasında oluşan ve aktif olarak bağırsak gazlarının oluşumuna katılan metansiyol gazı ile ilgilidir.

8. Kırmızı et

Kırmızı et yüksek oranda demir, fosfat, çinko, vitamin ve kreatin içeriğine sahiptir. Bununla birlikte, vücudun yavaşça sindirdiği ve bağırsakların emmesi zor olan bir besindir.

Haftada 2 defadan fazla kırmızı et yerseniz, vücut kokunuz üzerinde olumsuz bir etki görürsünüz.